Ögonkliniken på USÖ: Nationellt centrum för hornhinnekirurgi

Hornhinnekirurg Eydis Olafsdottir använder den nya femtosekundlasern för att göra en hornhinnetransplatation.

Ögonkliniken på Universitetssjukhuset Örebro har nu lagt sista stenen i bygget för att bli ett nationellt centrum för hornhinnekirurgi i Sverige.
– Vi erbjuder den mest toppmoderna vård som finns i Sverige idag. Den senaste investeringen är en ny laser som gör det möjligt att skära ut exakta snitt av hornhinnor, säger Dan Öhman, överläkare och sektionschef för Ögonklinikens kirurgiska enhet.

Utrustningen är en så kallad femtosekundlaser*. Den kommer användas vid hornhinnetransplantationer, för att laga gamla skador och ärrbildningar på hornhinnan och för att operera sjukdomar som keratokonus – en ögonsjukdom som ger en toppig hornhinna.

– De exakta snitten gör det möjligt att få bättre resultat och patienten upplever mindre brytningsfel, bättre synskärpa och snabbare återhämtning efteråt. Vi har nu opererat de första patienterna med den nya tekniken och vi är mycket nöjda.

Bättre precision

– Tidigare opererade vi med knivar. Det var ingen dålig metod, men nu har noggrannheten ökat, säger Eydis Olafsdottir, överläkare och ansvarig för hornhinneverksamheten. Det är hon som tillsammans med överläkarkollegan Marios Panagiotopoulos opererar hornhinnor på kliniken.

Den nya avancerade lasern kan skära både vertikalt och horisontellt och har en precision på enstaka mikrometer, det vill säga, en tusendels millimeter. Man kan till och med skära ut en kanal inuti hornhinnan för att operera in ett implantat.

Först i Sverige

– Detta är den första femtosekundlasern i Sverige som införskaffats för kliniskt bruk. Nu är vi det främsta sjukhuset i Sverige och erbjuder den mest moderna tekniken inom hornhinnekirurgin. Vi har hela kedjan från avancerad diagnostik till de nyaste operationsmetoderna. Dessutom arbetar här också två av Sveriges främsta hornhinnekirurger, avslutar Dan Öhman.

* Femtosekundlaser levererar mycket kortvariga energiimpulser på ett bestämt djup i hornhinnan. En femtosekund betyder 0,0000000000000001 sekunder. Det är 15 nollor, alltså en väldigt kort impuls. Det bildas då små gasbubblor som pressar isär cellagren. På så sätt kan man utan att använda kniv göra precisa kirurgiska snitt på ett bestämt djup i hornhinnan.

För mer information, kontakta:

Dan Öhman, överläkare och sektionsansvarig för Ögonklinikens kirurgiska enhet.
Tel: 019-6021111

 


Sidan granskades den 19 februari 2014

Innehållsansvarig: Dan Öhman

Publicerad av John Swensson