Svenska hygienpriset 2014 till Barn- och ungdomskliniken

Tvätt av venkateter hos nyfött barn, Barn- och ungdomskliniken, USÖ. Foto: Maria Bergman, USÖ
Svenska hygienpriset har i år tilldelats neonatalavdelning 35 vid Barn- och ungdomskliniken på USÖ för deras framgångsrika arbete med hygienrutinen ”Scrub the Hub” som skyddar för tidigt födda barn mot blodförgiftning.

Andreas Ohlin, verksamhetschef och överläkare på Barn- och ungdomskliniken, har varit drivande i projektet Scrub the Hub vid neonatalavdelning 35.

– Det handlar om hur vi kan skydda våra nyfödda mot blodförgiftning. Vi har tidigare torkat av den intravenösa infarten med en spritindränkt sudd i någon sekund, men för att försöka förbättra resultaten provade vi att systematiskt förlänga tiden till 15 sekunders rengöring. Det visade sig ha fantastiska resultat. Innan hade vi ett fall av blodförgiftning med studiebakterien var och varannan månad men under kontrollperioden hade vi inte ett enda fall på över 8 månader, berättar Andreas Ohlin.

Andreas Ohlin, barnläkare och verksamhetschef på Barn- och Ungdomskliniken, USÖAndreas Ohlin, som var på plats i Umeå under tisdagen för att ta emot priset, hoppas nu på spridning av det framgångsrika arbete som han och hans kollegor åstadkommit med införandet av den nya hygienrutinen.

– Vi har inte uppfunnit något nytt, vi har bara konsekvent infört en rutin som det redan finns ett starkt stöd för i många rekommendationer. Nu handlar det om att sprida metoden till fler orter och fler patientgrupper.

Juryns motivering till priset lyder:

Svenska hygienpriset 2014 går till Andreas Ohlin och neonatalavdelning 35 för införandet av en ny vårdrutin som kallas Scrub the Hub. Metoden innebär att man före användandet gnuggar den intravenösa infarten med en spritindränkt sudd under 15 sekunder. Från att 9 barn under kontrollperioden insjuknade i KNS-sepsis till att 0 barn insjuknade under testperioden visar man härmed på ett fantastiskt förbättringsarbete som kan förhindra vårdrelaterade infektioner hos mycket sköra patienter. Metoden är enkel att utföra och lätt att sprida till andra patientgrupper. Ett föredömligt verktyg, lätt för andra att ta efter.

Om Svenska hygienpriset:

Svenska hygienpriset delas ut årligen till organisationer, företag, arbetsplatser eller enskilda personer som inom hälso- och sjukvård gjort betydande insatser inom hygienområdet och därigenom påverkat och förbättrat efterlevnaden av hygienrutiner. Priset delas ut av Svensk Förening för Vårdhygien (SFVH).

För frågor, kontakta:

Andreas Ohlin
Verksamhetschef vid Barn- och ungdomskliniken, USÖ
Tel: 070-578 31 31

 


Sidan granskades den 11 mars 2014

Innehållsansvarig: Andreas Ohlin

Publicerad av John Swensson

Filmer

Se filmer på USÖ:s Youtube-kanal när Andreas Ohlin berättar om nyfödda barn och infektioner:

Små, små barn och deras infektioner – Del 1

Små, små barn och deras infektioner – Del 2